MAGIC: JEMPUTAN UNTUK MENYERTAI USC | PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
» ARTIKEL » MAGIC: JEMPUTAN UNTUK MENYERTAI USC

MAGIC: JEMPUTAN UNTUK MENYERTAI USC

Assalamualaikum dan salam sejahtera

MaGIC akan menganjurkan University Startup Challenge (USC) 2020 yang merupakan pengalaman permulaan dan pertandingan di mana pelajar dari Malaysian Higher Institutes of Learning (HILs) untuk mengembangkan idea menjadi penyelesaian yang dapat ditindaklanjuti dengan menerapkan alat dan kanvas keusahawanan yang sesuai, menerima bimbingan dari pakar melalui sesi bimbingan dan nasihat, serta jaringan

Akan ada 2 trek yang ditawarkan di USC, iaitu Track Teknologi dan Jalur Sosial. Peserta akan berpeluang mengalami perjalanan permulaan dengan melakukan cabaran, bootcamp dan sesi bimbingan berdasarkan 6 modul kandungan, yang Ideation; Validation; MVP/ Prototype Development; Go-to-Market; Financial; and Pitching.

Objektif Pertandingan:

1. Memberi kesedaran dan memupuk minat terhadap inovasi
  2. Menyediakan platform untuk pelajar IHL mengembangkan idea / penyelesaian / produk mereka menggunakan kreativiti dan inovasi sebagai pemboleh
  3. Memudahkan perjalanan pengalaman bagi para pelajar IHL untuk belajar mengenai pengembangan startup dan bagaimana menjadi seorang usahawan yang berjaya, yang membawa kepada penciptaan pekerjaan untuk rakyat

Oleh itu, dengan sukacitanya dijemput pelajar UPM yang kini sedang dalam permulaan projek, dengan itu membolehkan mereka membina dan mengembangkan idea perniagaan mereka yang berimpak dan lestari melalui MaGIC University Startup Challenge (USC). Berikut adalah perincian program:

USC dijadualkan dimulakan mulai bulan Jun hingga September. Berikut adalah perjalanan program:

(Mei Jun) Daftarkan ahli pasukan anda dengan mengisi borang permohonan ini: mymagic.my/usc dan Kirimkan dek persembahan atau rancangan perniagaan anda melalui borang permohonan untuk kami menyemak permohonan anda (muat naik / pautan URL)

(Jun) Proses senarai pendek 1: MaGIC akan menghantar e-mel pengesahan mengenai penyertaan yang berjaya dan tidak Berjaya

(Jun) Daftar dan mulailah menggunakan platform USC Mentorship yang dikuasakan oleh FutureLab

(Jun Jul) Hadir dan komited sepenuhnya dalam 1 sesi selama 3 hari Online Pre-USC Bootcamp (Wajib dan anda hanya boleh memilih untuk menghadiri 1 sesi):

• 22hb - 24 Jun 2020 (Sesi 1)
  • 26hb - 28 Jun 2020 (Sesi 2)
  • 3hb - Julai 2020 (Sesi 3)
  • 6hb - 8 Julai 2020 (Sesi 4)

(Jul Aug) Pra USC Challenge (Penyerahan dalam talian)

• Video demo prototaip / MVP Cara menggunakan produk / perkhidmatan / penyelesaian
  • Pelanggan / rakan / pelanggan / laporan validasi pengguna Apakah maklum balas yang diterima dari eksperimen / ujian.
  • Mesti melakukan sekurang-kurangnya 3 sesi bimbingan dalam talian melalui platform USC

(Sep) Proses senarai pendek 2: Penyampaian dan syarat Cabaran Pra USC Dalam Talian: Kirimkan prototaip / MVP / video demonstrasi dan pengesahan pelanggan / laporan tinjauan ke community@mymagic.my

(Sep) Hari Demo Selesaikan segala-galanya dan pertempuran sengit bermula

Laman Web: https://mymagic.my/usc

Peserta berpeluang untuk belajar dan mendapatkan bimbingan daripada pelatih, fasilitator, mentor dan hakim panel dalam memulakan idea atau penyelesaian mereka. Akan ada pertandingan pitching pada hari terakhir dan mereka mungkin berpeluang memenangi hadiah bernilai lebih dari RM 10,000.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh merujuk pada pek maklumat yang dilampirkan atau pergi ke laman web mereka, https://mymagic.my/usc

Untuk pertanyaan lebih lanjut, sila menghubungi Hanafi di talian 03 8324 4800 atau menghantar e-mel ke hanafi@mymagic.my. Kerjasama daripada anda amatlah dihargai.

Tarikh Input: 09/06/2020 | Kemaskini: 09/06/2020 | engkuliyana

SXEZTAP~