UTAMA | PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN

Terdapat 36 orang staf di RMC yang terdiri daripada Pengarah, tiga (2) orang Timbalan Pengarah, empat (4) Pegawai Tadbir, dua (2) Pegawai Penyelidik, tiga (3) Pegawai Eksekutif, seorang (1) Pegawai Sains, six (6) Pegawai Penerbitan dan 18 orang dari kumpulan pelaksana.

Pusat Pengurusan Penyelidikan sentiasa dikunjungi pelawat dan kerap mengadakan aktiviti atau program yang menyumbang kepada universiti dan juga para pensyarah. Pusat Pengurusan Penyelidkan juga sentiasa menyebarkan maklumat dan program yang berguna kepada pelawat yang berminat.

 

Universiti Putra Malaysia (UPM) amat menitikberatkan keperluan dan keselesaan pelajar semasanya iaitu pelajar yang sedang menjalankan pengajiannya di UPM. UPM juga menyediakan pelbagai kelengkapan teknologi dan juga kemudahan bagi menjamin keselesaan para pelajar. Justeru, pihak RMC sedia member bantuan kepada pelajar dalam bidang penyelidikan.   
 

 

  • Putra@VID
    UPM telah menggunakan kad maya sebagai identiti pengenalan pelajar baharu sesi kemasukan 2018/2019 untuk menggantikan penggunaan kad pelajar sedia ada. Sehubungan itu, pelajar tahun pertama sesi 2018/2019 akan menggunakan Aplikasi Smartphone (bagi pengguna Android dan IOS) dan WEB Desktop pada laman web https:/putravid.upm.edu.my yang dikenali sebagai Putra® Virtual ID (Putra®VID) untuk menguruskan pengenalan diri semasa berinteraksi dengan semua kemudahan kampus seperti capaian aplikasi ICT, penggunaan kemudahan infrastruktur, kehadiran, pengesahan warga universiti dan sebagainya.
  • Dana Penerbitan Jurnal

Majalah Synthesis

Kami sudah kembali! Majalah 'Synthesis' telah dijenamakan semula dalam konsep dan gaya baru. Dengan masih membawa konsep asas, Synthesis adalah majalah penyelidikan rasmi yang diterbitkan oleh Pusat Pengurusan Penyelidikan, Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi) UPM. Ia meliputi antara penyelidikan, inovasi yang memenangi anugerah, dan penerbitan yang memberi impak tinggi dari pelbagai fakulti dan institut di seluruh universiti. Selain itu, ia mempunyai beberapa maklumat-grafik mengenai dinamik penyelidikan UPM.

artikel
PERKHIDMATAN DANA PENERBITAN JURNAL BERIMPAK TINGGI
Panduan permohonan dana penerbitan jurnal
Sebutir Bintang Dalam Kenangan
MAJALAH SYNTHESIS 3/2018 TELAH KELUAR!
Artikel-artikel lain...
berita
SIDANG MEDIA: UPM x HERCULES ENGINEERING (SEA) SDN. BHD.
Structural Vibration Absorber Devices
pengumuman

SYARAHAN AWAM:
"MACHINE LEARNING FOR SMALL AND BIG DATA ANALYTICS IN HEALTHCARE AND MANUFACTURING"

Penceramah: Profesor Lim Chee Peng, Profesor Sistem Kompleks dari Deakin University, Australia

Pendaftaran: https://tinyurl.com/ASMCREST-MachineLearningTalk

Kumpulan Kepentingan Khas Akademi Sains Malaysia (ASM) mengenai Pembelajaran Mesin (SIGML) dan Penyelidikan Kerjasama dalam Kejuruteraan, Sains dan Teknologi (CREST) ​​akan menganjurkan ceramah awam. Penceramah akan berkongsi pengalamannya dalam merekabentuk dan membangunkan model ML, terutamanya model saraf, fuzzy, dan evolusi serta menjelaskan kemampuan ML dalam mengekstrak maklumat dan pengetahuan yang berguna dari data kecil hingga besar untuk analisis keputusan. Kegunaan ML ke masalah perubatan dan pembuatan dunia nyata akan ditunjukkan.

Dengan itu, ASM ingin menjemput anda ke syarahan awam “Machine Learning for Small and Big Data Analytics in Healthcare and Manufacturing”.

Butir-butir adalah seperti berikut:

Tarikh: 13 November 2018 (Selasa)

Masa: 10.00 pagi - 11.30 pagi

Tempat:
Leisure Hall, Student Centre UNITEN
Universiti Teknologi Nasional
Jalan Ikram-Uniten
Institut Latihan Sultan Ahmad Shah
43000 Kajang, Selangor

Sila sahkan penyertaan anda dengan mengisi maklumat yang diperlukan dalam pautan berikut:

https://tinyurl.com/ASMCREST-MachineLearningTalk

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi:
Encik Muhammad Haikal Hikmal Hazam, Penganalisis
(Emel: haikal@akademisains.gov.my; +603 6203 0141)

Encik Mohd Ikhwan Abdulah, Penganalisis
(E-mel: ikhwan@akademisains.gov.my; +603 6203 0141)

ASM menanti-nantikan tindak balas yang menggalakkan.

Terima kasih.

SYARAHAN FELO ASM:
ROAD TOWARDS 5G MOBILE COMMUNICATION: EVOLUTION OR REVOLUTION
(MASUK PERCUMA)

SPEAKER: PROFESSOR DR. THAREK ABD RAHMAN FASc

Pendaftaran: https://5gmobile.eventbrite.com

Kepada semua,
Anda dijemput untuk menghadiri Syarahan Felo ASM oleh Profesor Dr. Tharek Abd Rahman FASc. Butiran kuliah adalah seperti berikut:

TARIKH
Khamis, 15 November, 2018

MASA
2:30 PM - 3:30 PM 

LOKASI
Akademi Sains Malaysia
Jalan Sultan Haji Ahmad Shah
Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan 50480

Sila daftar selewat-lewatnya pada 12 November 2018 melalui https://5gmobile.eventbrite.com

Jangan lupa menjemput rakan sekerja anda!

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi 03 6203 0633 (Madiha / Musliha) atau e-mel: membership@akademisains.gov.my.

Terima kasih.

GERAN PENYELIDIKAN DR RANJEET BHAGWAN SINGH 2018: PANGGILAN PERMOHONAN

Tarikh tutup: 16 NOVEMBER 2018 (JUMAAT)

Akademi Sains Malaysia (ASM) telah diberi kepercayaan oleh Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) untuk menjalankan program di bawah Dana Amanah Penyelidikan Perubatan Dr Ranjeet Bhagwan Singh (RBS). Dana ini dikurniakan oleh Dr Ranjeet Bhagwan Singh, bekas Pengarah Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), yang juga seorang saintis penyelidikan perubatan terkemuka.

Setiap tahun, satu (1) saintis muda Malaysia yang layak akan dianugerahkan geran dengan jumlah maksimum sebanyak RM 30,000.00 untuk menyokong inisiatif penyelidikan perubatan dan bioperubatan. Berhubung dengan ini, ASM ingin menggalakkan Ahli Rangkaian dan Gabungan Saintis Muda untuk memohon Geran Penyelidikan RBS. Adalah dimaklumkan bahawa permohonan untuk geran ini dibuka secara dalam talian di https://www.akademisains.gov.my/index.php/2018-RBS.

Tarikh tutup penyerahan adalah 16 November 2018 (Jumaat). Adalah dimaklumkan bahawa permohonan yang diterima selepas tarikh tutup tidak akan dilayan. Disertakan bersama ini adalah maklumat mengenai pemberian dan ringkasan arahan untuk permohonan geran untuk rujukan.

Untuk pertanyaan lanjut, pejabat anda boleh menghubungi Cik Nur Dayana Razmi, Timbalan Ketua, Unit Program Strategik STI atau Alang Iskandar Alang Rejab, Eksekutif, Unit Program Strategik STI. (Tel: 03 6203 0633 atau E-mel: dayana@akademisains.gov.my / alang@akademisains.gov.my).

Kerjasama dan sokongan anda terhadap kejayaan inisiatif ini sangat dihargai.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan sukacitanya menjemput anda ke Simposium Penyelidikan SKMM. Objektif simposium ini adalah untuk menyediakan satu platform bagi pihak berkepentingan utama untuk membincangkan isu utama yang berkaitan dengan peluang masyarakat, cabaran dan jurang dalam era digital yang berkaitan dengan promosi dan pemenuhan masyarakat sivil digital bersama perlindungan yang lemah dan kumpulan berpotensi terpinggir.

Butirannya adalah seperti berikut:

Tarikh: 21 November 2018, Rabu

Masa: 8:30 pagi hingga 5:30 petang

Tempat: Putrajaya Marriott Hotel, IOI Resort City

 Forum satu (1) hari ini terbuka kepada peserta dari Malaysia dan negara-negara lain. Kehadiran adalah PERCUMA. Tempat duduk adalah terhad dan permohonan awal amat digalakkan. Pendaftaran (klik di sini) dibuka sehingga 18 November 2018.

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Cik Atiqah Nabilah Mohd Salleh di talian 03-86887854 / Puan Dayang Aidah Awang Piut di 03-86888064 atau menghantar emel dengan subjek Query Forum kepada sec.irlcd@cmc.gov.my.

Agenda draf dilampirkan untuk rujukan anda.

Sekian, terima kasih.

H2020: Fellowships & Peluang Pembiayaan

Kesatuan Eropah / pelbagai: 15 kedudukan PhD dalam Marie Skłodowska-Curie ITN SULTAN "Pemulihan dan Pembuatan Semula Sisa Tapak Pertambangan Sulfida". Kepakaran interdisipliner dan intersectoral ahli-ahli RAWMaterial terkemuka, syarikat perlombongan dan kimia terkemuka di dunia, yang terletak di Belgium, Jerman, Finland, Portugal, Switzerland, Sepanyol dan Belanda. Tarikh akhir: pelbagai

EU / pelbagai: 15 kedudukan PhD dalam Marie Skłodowska-Curie ITN SAGEX. "Ambang Penapisan: dari Geometri hingga Eksperimen". Jawatan-jawatan ini akan berlangsung selama tiga tahun dan akan membolehkan semua pelajar mengambil bahagian dalam program menarik yang terdiri daripada sekolah-sekolah antarabangsa, bengkel, dan peninjauan di akademik serta rakan industri. Tarikh akhir: pelbagai

Eropah: Fellowship & Peluang Pembiayaan

BELGIUM: BAILLET LATOUR Panggilan Hadiah Kesihatan untuk pencalonan. Anugerah peribadi ini bertujuan untuk mengiktiraf pencapaian saintifik yang cemerlang dalam penyelidikan biomedikal untuk manfaat kesihatan manusia dan untuk menggalakkan pemenang dalam mengejar kerjayanya. Hadiah itu terbuka kepada para saintis dari semua negara yang tidak menerima Hadiah setara untuk kegunaan peribadi mereka. Secara eksklusif, Hadiah boleh dikongsi antara dua orang yang telah berkolaborasi dalam tempoh yang panjang. Pemenang akan dipilih oleh Juri antarabangsa pada Februari 2019. Tarikh akhir: 30 September 2018

JERMAN: Biasiswa kedoktoran dari Friedrich Naumann Foundation (masa terdekat): Bagi para pelajar doktor yang terlibat secara sosial dalam semua kebangsaan, dalam semua bidang dan umur. Tarikh tutup: 31 Oktober 2018

GERMANY: Research grant Fraunhofer Attract menawarkan ahli sains luaran yang luar biasa peluang untuk mengembangkan idea mereka ke arah aplikasi sebenar dalam institusi Fraunhofer yang dilengkapi secara optimum yang beroperasi dekat dengan pasaran; Pembiayaan: € 2,5 Juta lebih dari 5 tahun; Tarikh akhir: 2 Oktober 2018

JERMAN: DLR-DAAD Research Fellowship yang akan datang dalam bidang Penyelidikan Angkasa, Aeronautik, Tenaga dan Pengangkutan dibuka kepada pelajar kedoktoran dan pasca doktoral asing serta saintis kanan. Deadlines bergantung pada tawaran semasa.

SLOVAK REPUBLIC: (Program Biasiswa Kebangsaan Republik Slovak - NSP) - biasiswa sandwic masuk / keluar dalam semua bidang untuk pelajar PhD, guru universiti, penyelidik dan artis. Kehidupan keluar berbeza dari 1 hingga 10 bulan untuk pelajar PhD dan 3 hingga 6 bulan untuk penyelidik pasca doktoral. Tarikh akhir: 31 Oktober 2018

Eropah: Fellowship & Peluang Pembiayaan

AUSTRIA - Institut Sains dan Teknologi menyeru para profesor untuk para saintis yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dalam semua bidang. Deadlines: Berterusan untuk aplikasi Profesor.

AUSTRIA - Program Lise Meitner untuk Para saintis dari Luar Negara. Terbuka kepada para saintis yang berkelayakan dalam mana-mana disiplin dengan jemputan dari institusi penyelidikan Austria. Permohonan diterima secara berterusan, tiada tarikh akhir aplikasi.

FINLAND - CIMO Fellowships. Terbuka kepada pelajar dan penyelidik peringkat kedoktoran muda dari semua negara dan dari semua bidang akademik. Tiada tarikh akhir permohonan.

PELAJAR FINLAND - EDUFI terbuka kepada pelajar dan penyelidik peringkat Doktor muda dari semua negara dan dari semua bidang akademik. Tempoh biasiswa mungkin berbeza dari 3 hingga 12 bulan. Permohonan boleh dipertimbangkan pada setiap masa. Walau bagaimanapun, permohonan perlu dikemukakan sekurang-kurangnya 5 bulan sebelum tempoh beasiswa yang dimaksudkan.

FRANCE - INRIA Program "Internships" (Masuk): Pengalaman latihan penyelidikan untuk pelajar dari seluruh dunia; Sarjana, tuan atau pelajar PhD datang dan menghabiskan beberapa bulan dalam pasukan penyelidikan Inria; 2-6 bulan dengan imbuhan tetap sekitar 500 € sebulan. Tarikh akhir: semak di laman web

FRANCE - 15 Postoctoral Fellowship pada Biologi dan Teknologi Maklumat terbuka kepada semua negara di Suruhanjaya Energi Atom dan Atom Perancis (CEA). Tiada tarikh akhir permohonan khusus: Jawatan terbuka sehingga mereka diisi oleh calon yang sesuai

FRANCE - PRESTIGE Program pascadoktor. Program PRESTIGE, diselaraskan oleh Campus France, bertujuan untuk memajukan pergerakan antarabangsa penyelidik pasca-dokumentasi. Terdapat tiga skema mobiliti:

UK - Leverhulme Trust Visiting Professorships. Leverhulme Trust Visiting Professorships diberikan kepada institusi UK yang ingin menjemput seorang penyelidik terkemuka dari luar negara untuk melanjutkan pelajaran di UK untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran kakitangan akademik atau badan pelajar dalam institusi tuan rumah. Aplikasi akan dipertimbangkan dalam semua bidang pelajaran dengan pengecualian berikut: kajian penyakit, penyakit dan ketidakupayaan dalam manusia dan haiwan, atau penyelidikan yang bertujuan untuk memberi amaran klinikal atau pembangunan aplikasi perubatan. Permohonan hendaklah dibuat oleh ahli kakitangan akademik, yang berpusat di sebuah universiti di UK atau institusi pengajian tinggi lain, yang akan bertanggungjawab untuk menyelaraskan lawatan tersebut. Pelawat Profesor yang berlangsung selama 3 dan 12 bulan. Tarikh akhir: 11 Oktober 2018.

EURAXESS Cadangan Bacaan ASEAN

Panduan Kerjasama di ERC

Horizon 2020 Tempoh Pembangunan Cadangan

EIC Pilot memilih 242 syarikat inovatif untuk pembiayaan

HORIZON EUROPE (2021 - 2027) Suruhanjaya Eropah mencadangkan bajet 100 bilion EURO untuk penyelidikan dan inovasi!

Pelbagai Peluang dalam Sains Sosial & Kemanusiaan di Institut Universiti Eropah di Florence (ITALY)

Max Weber Fellowships untuk postdoc junior | Tempoh: 12 - 24 bulan | Tarikh akhir: 18 OKTOBER 2018
Jean Monnet Fellowship Postdoctoral | Tarikh akhir: 25 OKTOBER 2018

DAAD - Kursus Pascasiswazah Berkaitan Pembangunan (EPOS) (JERMAN) | Program EPOS menawarkan biasiswa individu kepada peserta dari negara-negara membangun supaya mereka boleh belajar kursus pascasiswazah berkaitan pembangunan di universiti terpilih di Jerman. | Kelayakan: Profesional dan kakitangan pengurusan dari negara-negara membangun dan ekonomi sedang pesat membangun (senarai negara-negara yang layak) | Tarikh akhir: pelbagai

EURAXESS Worldwide kini juga meliputi Korea Selatan, New Zealand & Australia

Pusat Pengurusan Penyelidikan (RMC), UPM ingin memaklumkan bahawa Bahagian Geran Penyelidikan telah mewujudkan MyGrant Helpdesk bagi membantu para penyelidik UPM dalam urusan berkaitan geran-geran Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Masa Urusan : 9.00 am - 5.00 pm (Isnin - Jumaat)

No. dihubungi : 013 - 245 0502 (panggilan/teks/whatssapp)

Pening tentang geran ? RMC ada jawapan !

 

 

Saya dengan sukacitanya memaklumkan kepada anda bahawa Program Kerja 2018-2020 Horizon 2020, program pembiayaan Penyelidikan dan Inovasi EU, telah dilancarkan oleh Suruhanjaya Eropah hari ini.

Horizon 2020 adalah program multinasional terbesar yang didedikasikan untuk penyelidikan & inovasi dan "terbuka kepada dunia". Ini bermakna penyelidik, universiti, organisasi penyelidikan, syarikat dan organisasi bukan kerajaan dari seluruh dunia boleh memohon untuk menyertai aktiviti Program Kerja yang dijalankan terutamanya melalui panggilan untuk cadangan.

Panggilan Program Kerja yang dilancarkan hari ini mewakili pelaburan utama sebanyak € 30 bilion. Ini menawarkan kesempatan yang luar biasa untuk komuniti saintifik dan inovator di negara ketiga untuk memanfaatkan peluang yang ditawarkan oleh Horizon 2020 yang bekerjasama dengan rakan-rakan dari EU dan negara-negara yang berkaitan dengan Horizon 2020 dalam bidang kepentingan bersama.

Sebagai tambahan kepada pembukaan umum ini, dalam Program Kerja ini, kerjasama antarabangsa dalam penyelidikan dan inovasi telah diperkuatkan melalui kemasukan 30 inisiatif unggulan dengan negara-negara tertentu dalam bidang kebaikan bersama bernilai lebih dari € 1billion.

Untuk maklumat dan penyebaran lanjut, sila periksa Siaran Akhbar kami dan Lembaran Fakta yang disertakan untuk pelancaran Program Kerja yang baru, persembahan yang menyerlahkan Kerjasama Antarabangsa dan senarai perdana.

Jika anda berminat untuk memohon, rujuk portal peserta Horizon 2020: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/ dan membantu kami meningkatkan kesedaran tentang peluang yang ditawarkan oleh Horizon 2020 dalam komuniti dan rangkaian anda.

Lampiran

Tiada tawaran sebutharga.


MAKLUMAT LANJUT: http://etender.upm.edu.my

Tiada tawaran jawatan kosong.


MAKLUMAT LANJUT: http://spj.upm.edu.my

aktiviti
ikuti kami
C1542071343